Bijna voorjaar in Meijendel

Na een beetje suffe winter maken we nu (eind maart 2015) de aanloop naar het voorjaar. En het voorjaar is vroeg!
De afgelopen weken heb ik hard gefotografeerd in de duinen en aan de kust om dat typische einde-winter-licht en de eindigende winterslaap van de natuur te fotograferen. En ik maakte ook nog een aantal zeegezichten – dat kan je niet vaak genoeg doen …

De braam behield deels haar groene blad deze winter

De braam behield deels haar groene blad deze winter

Halverwege februari vroor het nog een keertje licht. Door de nevel is Scheveningen te zien.

Halverwege februari vroor het nog een keertje licht. Door de nevel is Scheveningen te zien.

meer foto's


half februari, gouden winterlicht!

half februari, gouden winterlicht!

Noorderstrand, de zon is nèt op en streept een strook strand in gouden licht.

Noorderstrand, de zon is nèt op en streept een strook strand in gouden licht.


Strand bij de opgang Meijendelse slag. Midden overdag, bijna geen wind en een branding met synchroongolfjes

Strand bij de opgang Meijendelse slag. Midden overdag, bijna geen wind en een branding met synchroongolfjesHet weer gaat om, ook het licht wordt koud

Het weer gaat om, ook het licht wordt koud'Rothko!'

‘Rothko!’Laatste licht voor de regen komt.

Laatste licht voor de regen komt.Langzaam verwaait en verstuift dit stuk duin. Het is met opzet van de toplaag ontdaan door beheerder Dunea.

Langzaam verwaait en verstuift dit stuk duin. Het is met opzet van de toplaag ontdaan door beheerder Dunea.Als het weer omgaat krijg je het mooiste licht (en de beste luchten).

Als het weer omgaat krijg je het mooiste licht (en de beste luchten).Ik noem dit stukje duinbos altijd het 'sprookjesbos'. In het echt is het er niet zo mystiek, maar op foto's gebeurt er van alles waardoor je zo maar een trol of (liever) een fee gaat verwachten ..

Ik noem dit stukje duinbos altijd het ‘sprookjesbos’. In het echt is het er niet zo mystiek, maar op foto’s gebeurt er van alles waardoor je zo maar een trol of (liever) een fee gaat verwachten ..Een met kamperfoelie begroeide boomstronk krijgt iets van een eigenwijze vogel.

Een met kamperfoelie begroeide boomstronk krijgt iets van een eigenwijze vogel.Over een week of twee is de hele bosvloer hier weer groen en graaierig van de uitlopende braam.

Over een week of twee is de hele bosvloer hier weer groen en graaierig van de uitlopende braam.Erg vroeg op om het allereerste licht van de zon op de kop van het stuifduin te pakken. Koud!

Erg vroeg op om het allereerste licht van de zon op de kop van het stuifduin te pakken. Koud!Een lichte nevel 's ochtends vroeg over de duinen in Meijendel. Prachtduin!

Een lichte nevel ‘s ochtends vroeg over de duinen in Meijendel. Prachtduin!Overdag, met weinig wind, vóel je het voorjaar naderen.

Overdag, met weinig wind, vóel je het voorjaar naderen.Diepte is niet te fotograferen, het platte vlak van de foto maakt alles gelijk - zeker als het allemaal seven scherp is. Daardoor wordt het landschap soms abstract en vreemder dan je in het echt ziet.

Diepte is niet te fotograferen, het platte vlak van de foto maakt alles gelijk – zeker als het allemaal seven scherp is. Daardoor wordt het landschap soms abstract en vreemder dan je in het echt ziet.dappere duindoorn en prachtige mosjes in dit jaren 50 patroontje.

dappere duindoorn en prachtige mosjes in dit jaren 50 patroontje.Mist zorgt er op foto's voor dat je niet meer weet hoe groot iets is. Dit alpine landschap wordt gevormd door twee duinen, de hoogste is iets van 20 meter ..

Mist zorgt er op foto’s voor dat je niet meer weet hoe groot iets is. Dit alpine landschap wordt gevormd door twee duinen, de hoogste is iets van 20 meter ..Genoeg koude en nevels gehad. Laat het voorjaar maar komen! Op de afbeelding een kleine infiltratieplas.

Genoeg koude en nevels gehad. Laat het voorjaar maar komen! Op de afbeelding een kleine infiltratieplas.


Info over Meijendel, Kijfhoek en Bierlap

Openstelling

Meijendel is vrij toegankelijk op wegen en paden.
Voor het wandelgebied Kijfhoek en Bierlap is een jaarlijkse toegangspas van Dunea nodig of een dagkaartje. Een dagkaart koopt u bij het Bezoekerscentrum Meijendel.

Adres en bereikbaarheid

Bezoekerscentrum Meijendel: Meijendelseweg 40, 2243 GN Wassenaar
U kunt uw auto meestal wel parkeren bij het bezoekerscentrum.

Toegang tot Kijfhoek en Bierlap:
Op de routekaart hieronder staat de toegang naar Kijfhoek aangegeven.
Parkeren kunt u het beste op het parkeerterrein vóór de slagbomen van Meijendel (bij de rotonde rechts) bovenaan de Meyendelseweg.

Website locatie

Bezoekerscentrum Meijendel

Routekaart

U kunt uw route bepalen door op onderstaande kaart op één van de rode markers te klikken. Klik op het veldje wat zich hierna opent op ‘Directions to’. U krijgt nu de mogelijkheid begin- en eindpunt van uw route in te voeren.
Als u vertrekt vanaf B&B Haagse Bos, voer dan onze postcode in: 2593RG

Een route plannen voor het Haagse openbaar vervoer kan ook via 9292.nl

 

My location
Get Directions

, , , ,